Back to overview

30 Mar 2020

Hoe blijf je positief in coronatijden?

Corona, waarschijnlijk nu al het meest frustrerende woord van 2020 (mogelijks van het decennium). We gaan er geen doekjes om winden, de impact is enorm. We weten niet hoelang deze situatie nog zal duren, dus kunnen we er maar beter het beste van maken. Ikzelf heb mijn draai intussen gevonden en ben blij dat ik nog aan het werk ben. Van thuis weliswaar, en dit al meer dan twee weken. Niet altijd makkelijk, maar gelukkig zijn er bij TOPdesk genoeg initiatieven om de moraal te boosten!

Uit het oog maar niet uit het hart
Ondanks alle moderne technologie, kan de fysieke afstand voor frustraties zorgen. Bij TOPdesk worden we gestimuleerd om zo veel mogelijk met elkaar in contact te blijven. Iedere ochtend start met een teammeeting via video call (ik zet normaal zelden mijn camera op, maar vind het nu wel leuk om vertrouwde gezichten in mijn woonkamer te zien). Zo blijven we op de hoogte van elkaar, kunnen we helpen waar nodig én maken we tijd voor een babbeltje. Daarnaast worden er wekelijkse initiatieven op poten gezet om in contact te blijven met andere teams.

TOPborrel
Voor vele collega’s is dit geen verrassing: ik mis de wekelijkse vrijdagborrel. Een TOPdesk-traditie die voorlopig niet meer plaatsvindt, maar gelukkig introduceerden enkele collega’s TOPborrel. Het hele team wordt in vier groepen opgedeeld om vrijdagavond te borrelen via video call. Een leuke manier om op de hoogte te blijven hoe het met iedereen gaat, zowel op werkvlak als privé.

30 minutes of small talk
Wat ik zo leuk vind aan TOPdesk is de open cultuur. Er passeren soms gespreksonderwerpen de revue, waar menig werkgever de wenkbrauwen bij zou fronsen. Zo vraag ik me stiekem af hoe het intussen met collega X haar liefdesleven zit. Dankzij ‘30 minutes of small talk’ hoef ik gelukkig geen acht weken (of langer) te wachten om een antwoord op die vraag te krijgen. Twee keer per week wordt er een (vrijblijvende) video call georganiseerd op het einde van de werkdag. We vinden het belangrijk om meerdere niet-werkgerelateerde contactmomenten te hebben dan de vrijdagse borrel.

Ontdek de kunstenaar in jezelf
Op kantoor spelen we geregeld een spelletje ter ontspanning; MarioKart, darts, tafelvoetbal,… Ook hier is een leuk alternatief gevonden: https://poki.be/online-worlds. Een website waar je allerlei spelletjes in groep kan spelen. Er is nog wel veel werk aan mijn teken skills, maar Pictionary is alvast mijn favoriet! 😉

Wees creatief
Momenteel bedient TOPdesk klanten zo veel mogelijk remote, wat niet wegneemt dat veel activiteiten stilliggen. Het uitgesproken moment om jezelf van je creatiefste kant te tonen. Zo zijn er heel wat events gecanceld, maar ontstond het idee om interne events online te laten plaatsvinden. Niemand weet hoe lang we nog ‘thuiszitten’, dus kan je maar beter innovatief uit de hoek komen. Daarnaast is er ook een ‘coronacrisisteam’ op poten gezet. Hun taak is om de ‘normale gang van zaken’ te bewaken en alternatieven zoeken waar mogelijk.

Steun anderen (waar je kan)
Een groot deel van onze klanten is actief in de zorgsector. Zij geven zich momenteel voor de volle 100%, bij TOPdesk proberen we hen zo goed mogelijk te ondersteunen. In de eerste plaats door ervoor te zorgen dat hun services vlot verlopen, maar ook een handje toesteken waar we kunnen. Zo zijn alle rusthuizen in quarantaine geplaatst en is het voorlopig niet mogelijk om bezoek te ontvangen. Eén van onze klanten deed daarom een oproep om massaal tekeningen op te sturen. Een boodschap die wij als TOPdesk graag mee verspreiden en ondersteunen (een extra activiteit om je kinderen bezig te houden ;-)). Daarnaast heb je heel wat leveranciers (soep, planten, etc.) die tijdelijk zonder job vallen. TOPdesk heeft beslist om hen (deels) door te betalen in de komende periode.

Transparantie
Het coronavirus zorgt voor heel wat onzekerheid bij veel bedrijven. Als werknemer ben ik heel tevreden met de manier waarop TOPdesk hierover communiceert. Vanaf het begin was er transparantie en werden we op de hoogte gehouden van wat we de komende periode kunnen verwachten. TOPdesk heeft een redelijk vlakke structuur, maar in momenten van crisis is het belangrijk dat het management van zich laat horen. Zo werden er al vanaf het begin corona-updates gegeven door Jurgen, onze managing director. Hij hield ons op de hoogte over maatregelen binnen TOPdesk België én schiep duidelijkheid over de mogelijk financiële impact. Daarnaast sprak Wolter, CEO van TOPdesk, iedereen wereldwijd gelijktijdig toe tijdens een video call. Via een softwaretool kreeg iedereen de mogelijkheid om live vragen te stellen. Op die manier werden verschillende onzekerheden weggenomen en gaf het mij een extra vertrouwensboost in TOPdesk.

Mentaal welzijn
Gezondheid komt op de eerste plaats bij TOPdesk. En dan bedoelen we niet enkel op vlak van het coronavirus, maar ook het mentaal welzijn van iedereen. Hieronder enkele tips:

  1. Neem genoeg pauze (weg van je computer)
  2. Neem uitgebreid de tijd om te lunchen
  3. Ga wandelen, sporten, geniet van de zon
  4. Indien je kinderen hebt, ga met hen spelen wanneer ze er nood aan hebben
  5. Werk niet te lang
  6. Wees flexibel in je werkuren, pas ze aan naar jouw eigen ritme

Ik ben alles behalve een ochtendpersoon. Elke minuut die ik extra kan slapen telt. Op zich is het dus mooi meegenomen dat ik een half uur langer kan slapen dan normaal. Toch kijk ik al uit naar de dagen dat ik opnieuw vroeger moet opstaan om naar kantoor te gaan. Be safe iedereen en hou je aan de regels!

 

 

Team TOPdesk